„Lupta anticorupție nu este pentru a vă bate unii cu alții”. Sfaturile a trei oficiali SUA, printre care fostul șef al CIA, pentru Guvernul României

„Lupta anticorupție nu este pentru a vă bate unii cu alții. Sfaturile a trei oficiali SUA, printre care fostul șef al CIA, pentru Guvernul României
Publicat: 06/05/2017, 10:14

Trei foști înalți oficiali americani – generalul David Petraeus, fostul șef al CIA și comandant al trupelor SUA și NATO în Afganistan și Irak, Kurt Volker, fost ambasador al SUA la NATO și fost adjunct al Secretarului de Stat american în mandatul lui George W. Bush, precum și generalul Philip Breedlove, fostul SACEUR (comandant militar al NATO), au discutat despre câteva recomandări și sfaturi pentru România, la summit-ul Good Governance, organizat de grupul Strategikon la București.
Cei trei au fost întrebați de generalul Nicolae Ciucă, comandantul Statului Major General, „care sunt recomandările voastre pentru Guvernul României, pentru a consolida securitatea în România și în regiune”.

Întăriți-vă instituțiile și societatea. O Românie puternică, sănătoasă, democratică, prosperă este una în care lupta anticorupție nu este un instrument pentru a vă bate unii cu alții, ci este de fapt despre a face societatea să funcționeze mai bine pentru cetățeni. Având acestea, România devine un aliat mai bun și un contributor mai bun. În al doilea rând, cred că trebuie să vă gândiți înainte care este problema pe care trebuie să o rezolvați și cum contribuiți la asta. Deci sunt două lucruri: îndreptați-vă instituțiile și fiți problem-solvers (rezolvatori de probleme)”, i-a răspuns ambasadorul Kurt Volker.

Fostul șef al CIA, generalul David Petraeus, a lăudat evoluția trupelor românești în teatrele de operații din afara țării, pe care le-a avut sub comanda sa în Afganistan și în Irak, arătând că atât România, cât și NATO trebuie să profite de unicitatea geografiei și avantajelor sale de localizare, având totodată grijă să nu devină prea provocatoare față de Rusia.

„Cred că România a lovit cu mult peste clasa ei de bătaie prin implicarea sa (în operațiunile NATO din Afganistan și Irak), numărul trupelor din Afganistan s-a apropiat de 2.000, în zone foarte dure, ca și în alte locații și am fost privilegiat să le fiu comandant în perioada cât am fost la conducerea misiunii ISAF a NATO. România are o locație și o geografie unice, iar ca rezultat are și niște avantaje unice, dar și niște provocări unice. Toate națiunile NATO, precum și țara gazdă vor să profite cât mai mult de atributele puse la dispoziție de locația geografică – spațiul aerian, accesul la Marea Neagră. Trebuie să facem toate acestea într-un mod care este încurajator pentru România, pentru celelalte state NATO, dar totodată într-un mod care nu este prea provocator pentru Rusia. Și cred că este foarte realizabil și Alianța încearcă să facă aceste lucruri”, a declarat generalul David Petraeus.

La rândul său, generalul american Philip Breedlove, fostul comandant militar al NATO, a vorbit despre importanța Mării Negre și continuării de către România a măsurilor militare comune cu NATO, luate în această zonă.

„În primul rând cred că există mai mult de o singură țară în jurul Mării Negre, deci cooperarea cu Turcia și cu ceilalți pentru a ajunge la o înțelegere comună a ceea ce înseamnă Marea Neagră este foarte importantă. Și cred asta pentru toate părțile, prietenii noștri ruși în nord-est sau Ucraina sau țara voastră sau Turcia trebuie să respecte libertatea navigării și libertatea de a folosi această regiune. Sunt provocări, vorbim despre militarizarea din Crimeea și ce înseamnă asta, dar asta nu înseamnă că nu continuăm să cooperăm pentru a asigura libertatea aici. În al doilea rând, cred că faceți ceva foarte important, la baza Mihail Kogălniceanu, la Marea Neagră cu forțele rotaționale, cu antrenamentele militarilor voștri și ai noștri împreună – creșteți capabilitatățile și pregătirea tuturor forțelor de aici„, a spus Breedlove.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Deșeurile descoperite de poliţişti la frontieră s-au dublat în 2024